III ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «РОЛЬ І МІСЦЕ ІНФОРМАЦІЙНОГО ПРАВА І ПРАВА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ. КРЕАТИВНІ ІНДУСТРІЇ» (11-12 ЛИСТОПАДА 2021 РОКУ)

11-12 листопада 2021 року відбулась III Всеукраїнська науково-практична конференція «Роль і місце інформаційного права і права інтелектуальної власності в сучасних умовах. Креативні індустрії», співорганізаторами якої виступили кафедра інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка, Науково-освітній центр з інтелектуальної власності та НДІ інтелектуальної власності НАПрН України. Конференція проводилась в онлайн-режимі на платформі «Zoom».

Офіційне відкриття заходу розпочалось із привітань д.ю.н., проф., академіка НАПрН України, в.о. директора Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка Орлюк О.П.; директора НДІ інтелектуальної власності НАПрН України Дорошенка О.Ф.; к.т.н., с.н.с., доц., першого заступника директора з наукової роботи Державної наукової установи «Інститут інформації, безпеки і права НАПрН України» Фурашева В.М.; д.ю.н., доц., завідувача кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка Кодинця А.О.; проф., заслуженого юриста України, ректора Київського університету права НАН України Бошицького Ю.Л.; д.т.н., проф., проректора з наукової роботи Придніпровської державної академії будівництва та архітектури Данішевського В.В.; д.е.н., проф., проректорки з наукової роботи Національного університету «Чернігівська політехніка» Маргасової В.Г.; завідувача кафедри менеджменту, інноваційного підприємництва та міжнародних економічних відносин Національного технічного університету «ХПІ» Перерви П.Г.; к.т.н., директорки Департаменту інновацій і трансферу технологій Національного технічного університету «КПІ імені Ігоря Сікорського» Юрчишин О.Я.; д.ю.н., судового експерта Дніпропетровського науково дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Кіріна Р.С. та д.е.н., проф. Національного технічного університету «ХПІ» Кобєлєвої Т.О.

Зокрема, окрім вітальних слів представники організаційного комітету співорганізаторів та наукових установ наголосили на тісному взаємозв’язку права інтелектуальної власності та інформаційного права, вказали на необхідність популяризації знань про інтелектуальну власність для розвитку інноваційної, цифрової економіки України, а також побажали цікавої роботи всім учасникам конференції. На пленарному засіданні обговорювались роль і місце інформаційного права та права інтелектуальної власності в сучасних умовах. У своєму виступі к.т.н., доц. НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського» Ромашко А.С. зазначила про управління знаннями та менеджмент інновацій. З доповіддю на тему: «Окремі аспекти створення відеоігор та охорони авторських прав їх розробників» виступив аспірант кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка Мурашко А.А.

12 листопада 2021 року проведено засідання секції «Інтелектуальна власність в креативних індустріях», на якому учасниками конференції було проаналізовано основні проблеми правової охорони інтелектуальної власності, що виникають у галузях, які поєднують у собі створення, виробництво та комерціалізацію змістів, які є нематеріальними і мають культурний характер. Д.т.н., проф. Національної металургійної академії України м. Дніпро, академік АІН України Петренко В.О. розповів про вектор розвитку креативних індустрій в українських реаліях та розглянув аспекти використання креативних індустрій в інтелектуальному підприємництві. Викликала велике зацікавлення доповідь к.ю.н., доц., заступника директора Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка Остапенко Г.З., яка виступила з актуальною темою проблем правової охорони інтелектуальної власності в галузі архітектурної діяльності. К.е.н., доц., головний науковий співробітник НДІ інтелектуальної власності НАПрН України Андрощук Г.О. порушив важливе питання впливу креативної економіки та індустрії на економічний розвиток України. Із цікавими доповідями з аспектів охорони прав інтелектуальної власності в умовах розвитку креативних індустрій виступили й інші учасники конференції.

Обрана тема науково-практичної конференції стала плідним підґрунтям для обміну думками та дискусії із зазначеної проблематики. Підводячи підсумки конференції, всі учасники дійшли висновку щодо необхідності подальшого підвищення рівня правової обізнаності про правову охорону результатів інтелектуальної, творчої діяльності та виховання культури поваги до прав інтелектуальної власності творців. Завершив роботу конференції к.т.н., доц., заступник директора з адміністративної та організаційної роботи НДІ інтелектуальної власності НАПрН України Дорожко Г.К., звернувшись до всіх учасників конференції зі словами подяки за участь і цікаву та плідну співпрацю. Обмін досвідом, думками, аналіз проблем щодо правової охорони інтелектуальної власності та інформаційного права, які характерні для сучасного стану розвитку суспільства, держави та права, надали можливість присутнім на науково-практичній конференції напрацювати та схвалити відповідні рекомендації.

За результатами проведеної конференції буде випущено два електронні збірники матеріалів (один із яких у вигляді друкованого видання за напрямом роботи секції по креативним індустріям).

Виступ з вітальним словом д.ю.н., проф., академіка НАПрН України, в.о. директора Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка Орлюк О.П.

Вітальне слово д.ю.н., доц., завідувача кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка Кодинця А.О.

Привітання учасників конференції від директора НДІ інтелектуальної власності НАПрН України Дорошенка О.Ф. та к.т.н., доц., заступника директора з адміністративної та організаційної роботи НДІ інтелектуальної власності НАПрН України Дорожка Г.К.

Вітальне слово проф., ректора Київського університету права НАН України Бошицького Ю.Л.

Виступ із доповіддю к.ю.н., доц., заступниці директора Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка Остапенко Г.З.

Доповідь аспіранта кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка Кондика Д.П.

Учасники конференції на пленарному засіданні