V ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ З ПРОБЛЕМ ЕКОНОМІКИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ «ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ТА ЦИФРОВА ЕКОНОМІКА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: АСПЕКТИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ» (27 ТРАВНЯ 2022 РОКУ)

Під час виступу в Давосі 25 травня 2022 року Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль підкреслив, що основу оновлення України формуватимуть національна безпека, євроінтеграція та економічна трансформація. При відбудові економіки наша країна буде максимально враховувати світові тренди сталого розвитку, зеленої трансформації та цифровізації, що стане потужними драйверами економічного зростання України. Особливу роль у цьому процесі відіграє інтелектуальна власність, що є основою для розвитку цифрової економіки.

27 травня 2022 року в онлайн-режимі на платформі «Zoom» відбулась V Всеукраїнська науково-практична конференція з проблем економіки інтелектуальної власності «Цифрова трансформація та цифрова економіка в умовах воєнного стану: аспекти інтелектуальної власності», співорганізаторами якої виступили кафедра інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка, Науково-освітній центр з інтелектуальної власності та НДІ інтелектуальної власності НАПрН України.

Від кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права та Науково-освітнього центру з інтелектуальної власності з актуальними доповідями виступили д.ю.н., проф., завідувач кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Анатолій Кодинець, який розповів про засади комерціалізації об’єктів права інтелектуальної власності, що створюються в ЗВО за рахунок бюджетних коштів на прикладі досвіду КНУ імені Тараса Шевченка, а також к.ю.н., ас. Костянтин Зеров, який висвітлив тематику доменних спорів.

Цікаві доповіді також презентували д.е.н., проф., завідуючий кафедри економіки бізнесу Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Петро Перерва; д.ю.н., проф., завідувач кафедри цивільного та трудового права ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» Андрій Омельченко; д.ю.н., проф., завідувач кафедри інтелектуальної власності, інформаційного та корпоративного права Олександра Яворська та к.ю.н., доц. кафедри інтелектуальної власності, інформаційного та корпоративного права Львівського національного університету ім. Івана Франка Леонід Тарасенко та інші.

На пленарному засіданні обговорювались актуальні питання розвитку цифрового середовища та цифрових компетенцій, становлення цифрового суспільства, правового регулювання цифрової трансформації та стимулювання розвитку цифрової економіки, формування концепції цифрової трансформації, функціонування правового режиму Дія Сіті, правової охорони торговельних марок та баз даних, технологій штучного інтелекту, особливостей патентування в сфері Інтернет речей, популяризації інноваційної активності суб’єктів господарювання та інші проблеми цифровізації в сфері інтелектуальної власності в умовах воєнного часу.

Підводячи підсумки конференції, всі учасники дійшли висновку, що в зв’язку з воєнним часом в Україні перед розвитком економіки, функціонуванням національної інноваційної екосистеми та здійсненням ефективної охорони прав інтелектуальної власності стоять глобальні виклики з метою відновлення економіки нашої країни. Організатори звернулись до всіх учасників конференції зі словами подяки за плідну дискусію та окреслили подальші напрями наукової співпраці щодо проблематики цифрової трансформації економіки в умовах воєнного стану та ролі інтелектуальної власності.

Разом до Перемоги!

Учасники конференції на пленарному засіданні

Виступ із доповіддю д.ю.н., проф., завідувача кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права Анатолія Кодинця

Доповідь к.ю.н., ас. кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права Костянтина Зерова

Виступ к.ю.н., доц. кафедри інтелектуальної власності, інформаційного та корпоративного права Львівського національного університету ім. Івана Франка Леоніда Тарасенка