V ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ

«СТВОРЕННЯ, ОХОРОНА, ЗАХИСТ І КОМЕРЦІАЛІЗАЦІЯ ОБ’ЄКТІВ ПРАВА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ», ПРИСВЯЧЕНА МІЖНАРОДНОМУ ДНЮ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

(26 КВІТНЯ 2022 РОКУ)

26 квітня світова спільнота відзначає Міжнародний день інтелектуальної власності. У 2022 році тема Міжнародного дня інтелектуальної власності визначена як «IP і молодь: інновації для кращого майбутнього». Молоді винахідники та підприємці з різних країн світу йдуть назустріч інноваційним викликам та використовують права інтелектуальної власності для отримання доходу, вирішення локальних і глобальних проблем і підтримки розвитку громад і країни. В умовах воєнного часу особливу роль в ефективній охороні та захисті прав інтелектуальної власності, а також майбутньому відновленні та стійкому зростанні економіки України у довгостроковій перспективі відіграє освітній та науковий фронт.

26 квітня 2022 року відбулась V Всеукраїнська науково-практична конференція «Створення, охорона, захист і комерціалізація об’єктів права інтелектуальної власності», яка присвячена Міжнародному дню інтелектуальної власності, співорганізаторами якої виступили кафедра інтелектуальної власності та інформаційного права НН Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Науково-освітній центр з інтелектуальної власності, Науково-дослідний інститут інтелектуальної власності НАПрН України та Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Захід було проведено в форматі онлайн-конференції в Zoom. У конференції взяли участь понад 40 учасників, які представляли провідні університети та наукові установи з різних регіонів України.

Від кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права НН Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Науково-освітнього центру з інтелектуальної власності з вітальним словом виступив завідувач кафедри Анатолій Кодинець, який привітав учасників онлайн-заходу, подякував оргкомітету за активну роботу та розповів про важливість змін у законодавстві України щодо охорони та захисту інтересів осіб у сфері інтелектуальної власності у період дії воєнного стану. Також до привітань учасників конференції долучились д.т.н., проф., проректор з наукової роботи Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Віталій Пасічник; к.ю.н., директор НДІ інтелектуальної власності НАПрН України Олександр Дорошенко; д.т.н., проф., пpopeктop з нayкової po6oти Українського дepжавного yнiвepcитету науки i тexнологій Юрій Пройдак; проф. кафедри економіки та бізнесу Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Андрій Косенко та патентний повірений, керуючий партнер Патентно-юридичної компанії «Боровик та партнери», член асоціації патентних повірених Петро Боровик.

На пленарному засіданні конференції були обговорені актуальні питання аналізу світової винахідницької та патентної активності; чинності прав інтелектуальної власності; договірно-правових засад розпорядження правами інтелектуальної власності; удосконалення інноваційної діяльності в університеті дослідницького типу; важелів стримування розвитку комерціалізації в наукових парках; новітніх цифрових об’єктів авторського права; законодавчої охорони винаходів, створених із використанням штучного інтелекту та інші проблеми охорони, захисту і комерціалізації об’єктів права інтелектуальної власності в умовах воєнного часу.

Підводячи підсумки конференції, її організатори висловили велику подяку всім учасникам за плідну експертну дискусію особливо в умовах героїчної боротьби України проти агресора, побажали подальших наукових успіхів та запросили до подальшої співпраці. Освітній та науковий фронт активно бореться сьогодні задля захисту України в правовому полі, відбудови та розвитку нашої незалежної держави, майбутнього відновлення та сталого зростання її економіки!

Разом до Перемоги!