V МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА ІНТЕРНЕТ-КОНФЕРЕНЦІЯ «МІСТ КИЇВ-ДНІПРО». «УДОСКОНАЛЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ТА МЕХАНІЗМУ РЕАЛІЗАЦІЇ ЗАХИСТУ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В УМОВАХ ПІСЛЯВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ» (23-24 БЕРЕЗНЯ 2023 РОКУ)

Україна має надзвичайно великий потенціал і досвід у розвитку інноваційних продуктів світового рівня, тому необхідним є подальший розвиток глобальних партнерств та розбудова Національної системи охорони інтелектуальної власності, в якій кожен суб’єкт права інтелектуальної власності отримує можливості для свого зростання, з метою розвитку технологічних продуктів. І попри критичні руйнування, спричинені війною росії з Україною, Національна система охорони інтелектуальної власності продовжує зростати.

З 23 по 24 березня 2023 року в онлайн-режимі на платформі «Zoom» відбулась V Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «міст КИЇВ-ДНІПРО». «Удосконалення законодавства та механізму реалізації захисту прав інтелектуальної власності в умовах післявоєнного відновлення України», співорганізаторами якої виступили кафедра інтелектуальної власності та інформаційного права, Науково-освітній центр з інтелектуальної власності та НДІ інтелектуальної власності НАПрН України.

З вітальним словом виступила директор ДО «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» (УКРНОІВІ), д.ю.н., проф. кафедри, академік НАПрН України Олена Орлюк, яка зазначила, що відновлення і розвиток України після Перемоги неможливі без інновацій та інвестицій. Тому, вже зараз слід закладати підґрунтя для майбутнього технологічного стрибка нашої держави, паралельно вирішуючи нагальні питання. Отже, як підкреслила Олена Орлюк, завдання IP офісу – максимально сприяти побудові в Україні культури розуміння IP, її охорони, захисту та комерціалізації.

Під час відкриття конференції з вітальними словами до учасників звернулися також директор НДІ інтелектуальної власності НАПрН України, к.ю.н., судовий експерт Олександр Дорошенко; заступник директора НДІ ІВ НАПрН України, д.ю.н., проф., член-кореспондент НАПрН України Наталія Мироненко; завідуючий кафедрою економіки бізнесу, Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», д.е.н., проф. Петро Перерва та перший проректор Українського державного університету науки і технологій, д.т.н., проф. Анатолій Радкевич.

Після урочистого відкриття конференція продовжила роботу у форматі пленарного засідання. Доповідачі поділилися своїми напрацюваннями та креативними ідеями щодо вступу України в ЄС та викликів у сфері інтелектуальної власності; захисту авторського права на фотографічні твори; ІТ-індустрії і патентної активності у сфері програмного забезпечення; цифрових платформ на шляху цифровізації економіки інтелектуальної власності; застосування цифрових технологій в процедурах захисту права інтелектуальної власності; інтелектуальної власності в умовах відновлення України після війни тощо.

Підводячи підсумки конференції, організатори відмітили, що дана конференція вже стала традиційною і проводиться щорічно. Вони наголосили на необхідності продовження професійної дискусії навколо проблем удосконалення законодавства та механізмів реалізації охорони та захисту прав інтелектуальної власності в умовах післявоєнного відновлення України. Водночас важливим є вдосконалення сфер освіти, науки, підтримка наукових досліджень, стимулювання авторів і наукових установ до створення та впровадження в економіку нових технологічних рішень у вигляді об’єктів права інтелектуальної власності.

За результатами проведеної конференції буде випущено збірник матеріалів, який буде оприлюднено на сайтах кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права, Науково-освітнього центру з інтелектуальної власності Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка та Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності НАПрН України.

Разом до Перемоги!

Учасники конференції 

Вітальне слово директора ДО «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» (УКРНОІВІ), д.ю.н., проф. кафедри, академіка НАПрН України Олени Орлюк

Виступ із вітальним словом директора НДІ інтелектуальної власності НАПрН України, к.ю.н., судового експерта Олександра Дорошенка

Виступ директора Центру досліджень інтелектуальної власності та трансферу технологій НАН України, д.ю.н. Юрія Капіци