VІ ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «СТВОРЕННЯ, ОХОРОНА, ЗАХИСТ І КОМЕРЦІАЛІЗАЦІЯ ОБ’ЄКТІВ ПРАВА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ», ЯКА ПРИСВЯЧЕНА МІЖНАРОДНОМУ ДНЮ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ                       (26 КВІТНЯ 2023 РОКУ)

Розвиток інноваційної діяльності є ключовим рушієм економічного зростання в середньо- та довгостроковій перспективі. Збалансована, доступна та надійна система охорони прав інтелектуальної власності відіграє важливу роль у процесі впровадження нових продуктів, послуг і виробничих процесів. 

26 квітня 2023 року представники кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка та Науково-освітнього центру з інтелектуальної власності взяли участь в традиційній щорічній VІ Всеукраїнській науково-практичній конференції «Створення, охорона, захист і комерціалізація об’єктів права інтелектуальної власності», яка присвячена Міжнародному дню інтелектуальної власності та відбулась в онлайн-режимі на платформі «Zoom».

З вітальним словом виступила директор УКРНОІВІ, д.ю.н., проф. кафедри, академік НАПрН України Олена Орлюк, яка підкреслила, що елементом загальної стратегії і державної політики для України мають бути розвиток складових інновацій, охорони та захисту прав інтелектуальної власності, популяризація та підвищення культури IP. Керівниця IP офісу звернула увагу учасників конференції на наступні ключові виклики для інноваційної сфери: перехід на новий технологічний рівень, інтеграція до європейського дослідницького простору; стимулювання та заохочення до творчої та винахідницької діяльності в Україні; вдосконалення механізмів комерціалізації інтелектуального доробку в сфері науки і освіти, інноваційний менеджмент в університетах та науково-дослідних установах; запобігання зниженню якості освіти в постпандемічних та воєнних умовах, заохочення молоді до отримання актуальних та корисних знань; співіснування з результатами діяльності штучного інтелекту; оцінка рівня гармонізації та імплементації законодавства ЄС.

Під час відкриття конференції з вітальними словами до учасників звернувся д.ю.н., проф., завідувач кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Анатолій Кодинець, який розповів, зокрема про важливу проблему недосконалості законодавства в сфері трансферу технологій та визначив необхідність внесення до нього змін, а також гармонізації законодавства України із законодавством ЄС. Анатолій Кодинець наголосив, що наразі відсутній Порядок погодження трансферу технологій, створених або придбаних за бюджетні кошти, а також зазначив про необхідність розробки системи підзаконного нормативно-правового регулювання та з метою вирішення проблемних питань у порядку погодження трансферу технологій, що створюються в ЗВО за рахунок бюджетних коштів, розробки алгоритму проведення такої комерціалізації об’єктів права інтелектуальної власності.

Виступи на актуальну тематику щодо трансферу технологій, врегулювання прав інтелектуальної власності у договорах про співробітництво, відновлення агропромислової сфери у післявоєнний період, міжнародної охорони прав інтелектуальної власності, правової охорони нетрадиційних торговельних марок в ЄС презентували також директор НДІ інтелектуальної власності НАПрН України, к.ю.н. Олександр Дорошенко; проректор з наукової роботи Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Віталій Пасічник; Senior Research Fellow (MA, LLM, Dr iur) Max-PlanckInstitut für Innovation und Wettbewerb Daria Kim; директор Центру досліджень інтелектуальної власності та трансферу технологій НАН України Юрій Капіца.

Підводячи підсумки конференції, організатори наголосили, що ефективна охорона прав інтелектуальної власності допомагає суб’єктам інноваційної діяльності мінімізувати ризики від діяльності потенційних імітаторів, а також забезпечити ключові стимули для залучення інвестицій.

Разом до Перемоги!

Виступ із вітальним словом д.ю.н., проф., завідувача кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Анатолія Кодинця

Учасники конференції на пленарному засіданні