КРУГЛИЙ СТІЛ «ДОДАТКОВА ОХОРОНА ВИНАХОДІВ, ОБ'ЄКТОМ ЯКИХ Є ЛІКАРСЬКИЙ ЗАСІБ» (5 ЖОВТНЯ 2022 РОКУ)

5 жовтня 2022 року кафедрою інтелектуальної власності та інформаційного права, Науково-освітнім центром з інтелектуальної власності Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка спільно з Комітетом з інтелектуальної власності НААУ та Агенцією «Дубинський і Ошарова» було проведено круглий стіл «Додаткова охорона винаходів, об’єктом яких є лікарський засіб». Захід було проведено у змішаній формі – в ауд. 253 Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка та в режимі онлайн-конференції на платформі «Zoom».


У практичній дискусії взяли участь провідні науковці у сфері інтелектуальної власності, представники виконавчої влади, судові експерти, адвокати, патентні повірені та представники національного і міжнародного фармацевтичного бізнесу. Модератором круглого столу виступив голова Комітету з інтелектуальної власності НААУ, радник «Дубинський і Ошарова», адвокат, патентний повірений Микола Потоцький, який підкреслив важливість залучення до таких практичних заходів представників фармацевтичного бізнесу, що надає реальну можливість знаходити шляхи для вирішення проблем, із якими вони стикаються у своїй діяльності, з метою ефективного функціонування бізнесу в Україні.


Від кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права та Науково-освітнього центру з інтелектуальної власності Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка з вітальними словами виступили д.ю.н., проф., академік НАПрН України, проф. кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олена Орлюк та д.ю.н., проф., завідувач кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Анатолій Кодинець.


Актуальні доповіді та презентації також представили: директор департаменту розвитку сфери інтелектуальної власності та інноваційної політики Міністерства економіки України Дмитро Гузій; заступник начальника відділу державної політики у сфері промислової власності департаменту розвитку сфери інтелектуальної власності та інноваційної політики Міністерства економіки України Інна Шатова; директор НДІ інтелектуальної власності НАПрН України, судовий експерт Олександр Дорошенко; партнер «Дубинський і Ошарова», адвокат, патентний повірений Вікторія Сопільняк; керуючий партнер АБ «Mamynya ІР», адвокат, патентний повірений Олександр Мамуня; член правління Національної асоціації патентних повірених України, адвокат, патентний повірений Юлія Прохода та інші провідні фахівці у сфері інтелектуальної власності.


Учасники круглого столу на пленарному засіданні обговорили критичні прогалини у законодавстві, з якими стикаються фармацевтичні компанії у своїй діяльності та через які виникають довготривалі судові процеси, що мають негативний вплив на бізнес. Було проаналізовано стан підготовки проєкту порядку отримання СДО та стан розгляду заяв про видачу СДО, визначено проблемні аспекти щодо базового патенту та початку застосування режиму СДО, досліджено законотворчі ініціативи НДІ інтелектуальної власності НАПрН України щодо СДО. Також велику увагу було присвячено дискусійним питанням, що виникають під час розгляду судових спорів, а саме – застосування норми Угоди про асоціацію (ст. 220) як норми прямої дії та непоширення на власника PTE права власника СДО.


Підводячи підсумки практичного заходу, позиції всіх учасників круглого столу зійшлися на тому, що існує нагальна необхідність у вдосконалені законодавчих норм шляхом прийняття додаткових нормативних актів, які би врегулювали спірні питання. Організатори звернулись до всіх учасників зі словами подяки за плідну дискусію та окреслили подальші напрями співпраці щодо проблемних аспектів у сфері інтелектуальної власності.


Разом до Перемоги!