МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ "АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ РОЗВИТКУ ЮРИДИЧНОЇ НАУКИ ТА ПРАКТИКИ ВПЛИВ ВОЄННИХ ДІЙ" (12 ТРАВНЯ 2022 РОКУ)

Сьогодні в зв’язку з воєнним часом Україна перебуває в середині жорстких глобальних викликів, які докорінно змінюють не лише Україну, але й увесь цивілізований світ. Зазнають трансформації світові системи безпеки та змінюються економічні моделі. 12 травня 2022 року в Навчально-науковому інституті права Київського національного університету імені Тараса Шевченка було проведено традиційну щорічну Міжнародну науково-практичну конференцію «Актуальні питання розвитку юридичної науки та практики – вплив воєнних дій», присвячену Дню науки. Робота конференції була організована за секціями.

Від кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права з вітальними словами пленарне засідання розпочали директор Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, д.ю.н., проф., академік НАПрН України Олена Орлюк та заступник директора Навчально-наукового інституту права, к.ю.н., доц. Ганна Остапенко, які зазначили, що цьогорічна конференція покликана висвітлити стан, нові ідеї та новаторські підходи, проаналізувати виклики перед розвитком юридичної науки та практики, зумовлені умовами воєнного часу, а також наголосили на важливості залучення провідних вчених та молодих науковців до спільних наукових розробок та участі в науковій дискусії щодо актуальних питань, пов’язаних із впливом війни на порушення прав і свобод громадян та змінами до законодавства України, викликаними введенням воєнного стану.

Модерацію секції «Право інтелектуальної власності» здійснював завідувач кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права, д.ю.н., проф. Анатолій Кодинець. Секцію конференції було присвячено розгляду питань щодо колізій в законодавстві України в сфері інтелектуальної власності після внесення відповідних змін в період воєнного стану, строків вчинення дій у сфері охорони і набуття майнових прав інтелектуальної власності в зв’язку з воєнним станом в Україні, ризиків правової охорони торговельних марок та зміни законодавства про охорону прав на торговельні марки під впливом воєнних дій, а також викликів для міжнародної системи захисту прав інтелектуальної власності.

Модератором секції «Інформаційне право» виступив д.ю.н., доц. Олег Заярний. На секції було обговорено актуальні проблеми щодо забезпечення інформаційного правопорядку в умовах запровадження в Україні правового режиму воєнного стану, зокрема, обмеження інформаційних прав людини, обмеження доступу до публічної інформації у формі відкритих даних, застосування технологій штучного інтелекту в сфері охорони здоров’я, правових проблем участі приватних космічних компаній у забезпеченні гуманітарних потреб України, а також було розглянуто як впливає війна на доступ до публічної інформації на прикладі аналізу Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів та деякі правові аспекти протидії пропаганді в європейському та українському законодавстві.

Модератори секцій подякували всім учасникам конференції за плідну наукову дискусію та обмін прогресивними та креативними ідеями, думками особливо в сучасних умовах воєнного часу щодо вирішення колізій у законодавстві в сфері охорони та захисту прав інтелектуальної власності, а також вдосконалення механізмів правового регулювання з метою подолання ризику порушення прав, пов’язаних з персональними даними. Це буде сприяти майбутній стійкій відбудові України після війни, забезпеченню її національної безпеки та стане ефективним драйвером розвитку інноваційної діяльності.

Разом до Перемоги!

Пленарне засідання, вітальне слово учасникам:

Учасники конференції на пленарному засіданні

Виступ із вітальним словом заступника директора Навчально-наукового інституту права, к.ю.н., доц. Ганни Остапенко

Робота секції «Право інтелектуальної власності»:

Учасники секції «Право інтелектуальної власності»

Виступ модератора секції «Право інтелектуальної власності», завідувача кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права, д.ю.н., проф. Анатолія Кодинця

Доповідь студента 4 курсу ОС «Бакалавр» Навчально-наукового інституту права Олександра Михайліченка

Робота секції «Інформаційне право»:

Презентація представниці України в Групі спеціалістів

за Конвенцією Ради Європи про доступ до офіційних документів Тетяни Олексіюк

Студент післядипломної магістерської програми з космічних студій (Левенський католицький університет та Гентський університет) Микита Кляпець та к.ю.н., науковий співробітник відділу проблем аграрного, земельного, екологічного та космічного права Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України Анна Гурова з виступом із презентацією

Учасники секції «Інформаційне право»