МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ РОЗВИТКУ ЮРИДИЧНОЇ НАУКИ І ПРАКТИКИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ ТА МИРНОЇ РОЗБУДОВИ»: СЕКЦІЯ «ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ ТА ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРАВО»              (5 ТРАВНЯ 2023 РОКУ)

5 травня 2023 року кафедра інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права організувала роботу секції «Право інтелектуальної власності та інформаційне право» у межах щорічної Міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні питання розвитку юридичної науки і практики в умовах воєнного стану та мирної розбудови», що відбулась з нагоди відзначення Дня науки в Навчально-науковому інституті права Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 

Модерацію секції здійснював завідувач кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права, д.ю.н., проф. Анатолій Кодинець, який привітав усіх учасників конференції та побажав плідної дискусії щодо вирішення колізій у законодавстві в сфері охорони та захисту прав інтелектуальної власності, а також вдосконалення механізмів правового регулювання. Участь в обговоренні від кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права взяли д.ю.н., проф. кафедри Олег Заярний, який розкрив питання забезпечення правомірної обробки персональних даних при використанні чат-ботів зі штучним інтелектом на прикладі ChatGPT, та к.ю.н., доц. кафедри Леонід Комзюк, який зазначив про ключові недоліки чинного Закону України «Про авторське право і суміжні права».

Наукові доповіді були представлені учасниками секції з різних закладів вищої освіти, наукових установ, державних, приватних та міжнародних інституцій. Цікаву доповідь презентувала представниця України в Групі спеціалістів за Конвенцією Ради Європи про доступ до офіційних документів Тетяна Олексіюк щодо законодавства України на шляху до європейських стандартів доступу до інформації у цифрових форматах. 

Свої наукові доробки презентували також здобувачі вищої освіти та молоді науковці, зокрема представники відділення філософії та суспільствознавства КПНЗ «Київська Мала академія наук учнівської молоді», які розповіли про готовність учнівської молоді до захисту результатів власної творчої діяльності та важливі питання процедури обробки біометричних даних військовослужбовців України та військовополонених.

На секції було обговорено актуальні проблеми щодо піратства у сфері програмного забезпечення; правового регулювання штучного інтелекту та адміністративних послуг; викликів та перспектив захисту прав інтелектуальної власності в Україні; правових аспектів цифровізації бізнесу; стандартів правової охорони та захисту авторських прав у Австрії; медіації як способу вирішення IT-спорів; забезпечення кібербезпеки; особливостей творів, згенерованих штучним інтелектом; забезпечення правомірної обробки персональних даних у галузі електронної комерції тощо. Велику увагу було приділено розгляду питання імплементації Директив ЄС у сфері інтелектуальної власності як необхідного кроку для забезпечення процесу євроінтеграції у воєнний час та післявоєнної розбудови України.

Модератори секції подякували всім учасникам конференції за плідну дискусію та обмін власними науковими напрацюваннями в межах проведених досліджень та визначили подальші напрями співпраці щодо вдосконалення правових механізмів охорони та захисту прав інтелектуальної власності в умовах воєнного стану, а також правових засад реалізації прав інтелектуальної власності у цифровому суспільстві з метою розвитку національної інноваційної екосистеми та інноваційної економіки України.

Разом до Перемоги!

Виступ із вітальним словом д.ю.н., проф., завідувача кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Анатолія Кодинця

Учасники конференції на пленарному засіданні

Виступ із доповіддю студентки 2 курсу денної форми здобуття освіти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Анни Рибалки