НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ЗАХИСТ ВІД НЕДОБРОСОВІСНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ ТА ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ» (31 ТРАВНЯ 2024 РОКУ)

31 травня 2024 року в онлайн-режимі на платформі «Zoom» відбулась Науково-практична конференція «Захист від недобросовісної конкуренції в умовах євроінтеграції та цифрової трансформації». 


Конференція проводилась кафедрою інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка в співорганізаторстві з Науково-освітнім центром з інтелектуальної власності та НДІ інтелектуальної власності НАПрН України за підтримки Державної організації «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» (УКРНОІВІ).


З вітальним словом до учасників звернувся д.ю.н., проф., завідувач кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права КНУ імені Тараса Шевченка Анатолій Кодинець, наголосивши на важливості охорони та захисту прав інтелектуальної власності на комерційну таємницю. Також було висвітлено питання нових підходів до правового регулювання інституту комерційної таємниці. Слід зазначити, що у зв’язку з розвитком технологій та глобалізацією виникає потреба в оновленні законодавства для більш ефективної охорони та захисту прав на комерційну таємницю. Крім того, у виступі було приділено увагу регулюванню правової охорони комерційної таємниці в Європейському Союзі.


З вітальним словом виступили також Микола Потоцький – заступник директора УКРНОІВІ; Олександр Дорошенко – директор НДІ інтелектуальної власності НАПрН України, к.ю.н.; завідуючий кафедрою економіки бізнесу Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», д.е.н., проф. Петро Перерва.


На конференції молоді науковці та здобувачі вищої освіти з Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а також інших закладів вищої освіти України представили свої дослідження з питань захисту від недобросовісної конкуренції. Вони висвітлили проблемні аспекти та перспективи розвитку правового регулювання у сфері протидії недобросовісним конкурентним практикам у цифровому середовищі. Учасники проаналізували сучасні підходи до використання інформаційних технологій для виявлення та припинення недобросовісної поведінки конкурентів.


Конференція наголосила на важливості залучення студентів, аспірантів, науковців та дослідників до обговорення та розробки сучасних підходів до охорони прав інтелектуальної власності на комерційну таємницю, захисту від недобросовісної конкуренції в цифровому просторі, управління інноваційними проєктами. Наукові доповіді та презентації учасників засвідчили високий рівень їх академічної підготовки та зацікавленість у вирішенні актуальних проблем правового забезпечення конкурентоспроможності української економіки.


Протидія недобросовісній конкуренції в умовах євроінтеграції та цифрової трансформації відкриває нові можливості для співпраці між закладами освіти, науковими установами та представниками бізнесу. Це сприятиме обміну знаннями, ідеями та кращими практиками для подальшого зростання, інноваційного розвитку та підвищення конкурентоспроможності економіки України.


Разом до Перемоги!

Виступ із вітальним словом д.ю.н., проф., завідувача кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права              Анатолія Кодинця

Вітальне слово заступника директора УКРНОІВІ Миколи Потоцького

Учасники конференції на пленарному засіданні