20 квітня 2023 року в рамках просвітницької компанії до Міжнародного дня інтелектуальної власності 2023 відбувся захід у форматі круглого столу – «Типова політика інтелектуальної власності для закладів вищої освіти та наукових установ», що реалізувався командою ІР офісу.

Участь в обговоренні проєкту Типової політики інтелектуальної власності для закладів вищої освіти та наукових установ разом із фахівцями різних закладів вищої освіти та наукових інститутів України взяли представники кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Науково-освітнього центру з інтелектуальної власності.

Стратегічні напрями такої політики презентувала керівниця ІР офісу, д.ю.н., проф., академік НАПрН України Олена Орлюк. Вона зазначила, що серед завдань IP офісу обговорюється необхідність запровадження ІР політик для різних секторів економіки, освіти і науки з метою інноваційного розвитку України. Одне з них – Типова політика інтелектуальної власності для ЗВО/наукових установ, проєкт якої презентував IP офіс. У ньому зібрані загальні положення, на які університетам та науковим інституціям пропонується звернути увагу при розробці власних локальних актів, що пов’язані з інтелектуальною власністю та інноваційною діяльністю. Керівниця ІР офісу підкреслила, що при розробці проєкту команда ІР офісу опиралася на відповідні документи WIPO, досвід провідних університетів та успішних інноваційних центрів світу, досліджувала досвід наших суб’єктів інноваційної діяльності та національне законодавство.

Типова політика інтелектуальної власності визначає, серед іншого, належність майнових прав інтелектуальної власності, порядок їх виявлення, набуття, оцінювання, охорони та подальшої комерціалізації, розподіл доходу від комерціалізації інтелектуальної власності між працівниками, здобувачами вищої освіти, дослідниками, винахідниками, а також іншими учасниками інноваційного процесу.

За результатами обговорення очікується надання учасниками своїх письмових пропозицій до проєкту Типової політики інтелектуальної власності для закладів вищої освіти та наукових установ.