Х ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ

МОЛОДИХ ВЧЕНИХ ТА СТУДЕНТІВ З ПРОБЛЕМ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

«ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ У СФЕРІ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ ТА ЙОГО ПРАВОЗАСТОСУВАННЯ:

НАЦІОНАЛЬНІ, ЄВРОПЕЙСЬКІ ТА МІЖНАРОДНІ ВИМІРИ»

(30 ВЕРЕСНЯ 2022 РОКУ)

30 вересня 2022 року Науково-освітнім центром з інтелектуальної власності спільно з кафедрою інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка та Науково-дослідним інститутом інтелектуальної власності НАПрН України було проведено Х Всеукраїнську науково-практичну конференцію молодих вчених та студентів з проблем інтелектуальної власності «Законодавство України у сфері інтелектуальної власності та його правозастосування: національні, європейські та міжнародні виміри». Захід було зареєстровано Державною науковою установою «Український інститут науково-технічної експертизи та інформації» з внесенням інформації про нього до бази даних «Науково-технічні заходи України».

Х ювілейну конференцію було присвячено, зокрема відзначенню Дня незалежності України та проведено у режимі онлайн-конференції на платформі «Zoom». Участь у заході взяли представники з 19 установ, організацій і вищих навчальних закладів України та інших країн світу (Бергенський університет, Норвегія тощо), які надіслали понад 100 тез доповідей. Незважаючи на воєнний стан в Україні, на ювілейну конференцію надіслано рекордну кількість доповідей, що свідчить про прагнення наукової спільноти працювати заради підтримки нашої держави.

Відкриття заходу розпочалось із виступу модератора – д.ю.н., проф., завідувача кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка Анатолія Кодинця. З вітальними словами до учасників конференції також звернулись: д.ю.н., проф., заступник директора Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка Наталія Мельничук; к.т.н., доц., заступник директора Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності НАПрН України Григорій Дорожко; д.е.н., проф. Національного технічного університету «ХПІ» Петро Перерва; д.е.н., проф. Національного технічного університету «ХПІ», керівник молодіжної науки Тетяна Кобєлєва та к.т.н., доц. НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського» Алла Ромашко. Всі виступаючі побажали успіхів та плідної роботи учасникам наукового заходу, а також підкреслили, що ефективний розвиток охорони прав інтелектуальної власності є надійною основою для відновлення та відбудови економіки нашої країни, що набуває особливої актуальності в умовах воєнного стану.

На секційному засіданні конференції учасники розглядали проблеми охорони та захисту прав інтелектуальної власності, здійснюючи порівняльно-правовий аналіз нормативно-правового регулювання в сфері інтелектуальної власності України та інших країн світу в контексті Європейської інтеграції. Свої доповіді та презентації учасники наукового заходу присвятили дослідженню наступних актуальних проблем: порівняльний аналіз патентного законодавства України та Франції, контрафакція в Україні та США, гармонізація українського законодавства у сфері авторського права з європейським через призму законопроєкту № 5552-1 «Про авторське право і суміжні права», захист персональних даних в Україні та країнах ЄС, правова охорона географічних зазначень, вільне використання творів без згоди автора, особливості здійснення авторських прав в мережі Інтернет, правова охорона персонажа як частини твору тощо.

Організатори наукового заходу щиро подякували учасникам конференції за конструктивний діалог, обмін корисним досвідом і креативними ідеями, що є запорукою надійного та успішного партнерства в сфері інтелектуальної власності та інноваційної діяльності, а також побажали мирного неба та якнайшвидшої Перемоги!

За результатами проведеної конференції буде випущено електронний збірник матеріалів, який буде оприлюднено на сайтах кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права, Науково-освітнього центру з інтелектуальної власності Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка та Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності НАПрН України. Також учасники, які виступили на секційному засіданні, отримають іменні сертифікати.

Разом до Перемоги!

Все буде Україна!

Вітальне слово модератора – д.ю.н., проф., завідувача кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка Анатолія Кодинця

Виступ із вітальним словом д.ю.н., проф., заступника директора Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка Наталії Мельничук

Учасники конференції на пленарному засіданні

Доповідь студентки 2 курсу ОР «Магістр» Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка Богдани Дричик

Виступ із доповіддю студентки 3 курсу Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка Ілони Мазур

Виступ провідного експерта ДП «Укрпатент», аспіранта 1 року навчання кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка Дмитра Кондика

Доповідь аспірантки 3 року навчання кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка Анастасії Єфіменко