ХI ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ МОЛОДИХ ВЧЕНИХ ТА СТУДЕНТІВ З ПРОБЛЕМ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ «ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ У СФЕРІ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ ТА ЙОГО ПРАВОЗАСТОСУВАННЯ: НАЦІОНАЛЬНІ, ЄВРОПЕЙСЬКІ ТА МІЖНАРОДНІ ВИМІРИ»                    (12 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ)

12 жовтня 2023 року кафедра інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права в співорганізаторстві з Науково-освітнім центром з інтелектуальної власності та НДІ інтелектуальної власності НАПрН України провела ХI Всеукраїнську науково-практичну конференцію молодих вчених та студентів з проблем інтелектуальної власності «Законодавство України у сфері інтелектуальної власності та його правозастосування: національні, європейські та міжнародні виміри» в онлайн-режимі на платформі «Zoom». 

Ця тематика стає все більш актуальною, оскільки сучасний світ вимагає ефективних інструментів для охорони та захисту прав інтелектуальної власності в умовах швидкого розвитку технологій та глобалізації. Україна активно розвиває своє законодавство в сфері інтелектуальної власності та активно співпрацює з ЄС, гармонізуючи своє законодавство з європейськими стандартами в сфері права інтелектуальної власності, що сприяє покращенню бізнес-середовища та забезпечує правову охорону результатів інтелектуальної, творчої діяльності в Україні.

З вітальним словом виступила директор УКРНОІВІ, д.ю.н., проф. кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права КНУ імені Тараса Шевченка, академік НАПрН України Олена Орлюк, яка підкреслила, що за сферою IP – майбутнє України. Це підтверджує те, що Україна вкладає великий потенціал у захист і розвиток своїх інтелектуальних ресурсів. Інтелектуальна власність у сучасному світі стає джерелом інновацій, розвитку бізнесу та підвищення конкурентоспроможності країни. IP стає не лише правовим аспектом, але й стратегічною складовою національної економіки. Високий рівень охорони та захисту прав інтелектуальної власності в Україні може сприяти привабленню інвестицій, розвитку нових технологій та створенню умов для інноваційного росту.

Як організатори конференції з вітальним словом виступили також Наталія Мельничук – заст. директора з наукової роботи Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка та Григорій Дорожко – заступник директора з адміністративної та організаційної роботи НДІ інтелектуальної власності НАПрН України, к.т.н., доц.

Під час відкриття конференції з вітальними словами до учасників звернувся д.ю.н., проф., завідувач кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права КНУ імені Тараса Шевченка Анатолій Кодинець, висловивши сподівання, що обговорення на конференції допоможе учасникам краще розуміти актуальні питання щодо розвитку законодавства у сфері інтелектуальної власності, сприятиме обміну знань і практичного досвіду. Крім того, Анатолій Кодинець розглянув проблему компенсації як способу захисту прав інтелектуальної власності. Його виступ створив важливу основу для подальших дискусій та доповідей на конференції. 

Свої наукові доробки презентували також здобувачі вищої освіти та молоді науковці Навчально-наукового інституту права та інших закладів вищої освіти з м. Києва, Дніпра, Львова, Харкова тощо. На конференції були представлені виступи на актуальну тематику щодо: протидії використання технології deepfake як засобу дезінформації в умовах воєнного стану в Україні; правового регулювання паралельного імпорту в контексті захисту прав інтелектуальної власності: досвід України та іноземних країн; носіїв інтересів у авторському праві; обʼєктів права інтелектуальної власності, створених штучним інтелектом та з інших цікавих тем. 

За результатами конференції буде видано електронний збірник матеріалів учасників. 

Конференція підкреслила важливість прав інтелектуальної власності для розвитку сучасного суспільства та економіки й спонукає до подальших досліджень та дій для забезпечення їх ефективного використання та захисту.

Разом до Перемоги!

Виступ із вітальним словом д.ю.н., проф., завідувача кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Анатолія Кодинця

Вітальне слово заступника директора з адміністративної та організаційної роботи НДІ інтелектуальної власності НАПрН України, к.т.н., доц.                 Григорія Дорожка


Учасники конференції на пленарному засіданні