ХII ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ МОЛОДИХ ВЧЕНИХ ТА СТУДЕНТІВ З ПРОБЛЕМ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ «ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ У СФЕРІ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ ТА ЙОГО ПРАВОЗАСТОСУВАННЯ: НАЦІОНАЛЬНІ, ЄВРОПЕЙСЬКІ ТА МІЖНАРОДНІ ВИМІРИ»                    (11 ЖОВТНЯ 2024 РОКУ)

11 жовтня 2024 року в онлайн-режимі на платформі «Zoom» відбулася ХII Всеукраїнська науково-практична конференція молодих вчених та студентів з проблем інтелектуальної власності «Законодавство України у сфері інтелектуальної власності та його правозастосування: національні, європейські та міжнародні виміри». 

Захід проводився кафедрою інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права в співорганізаторстві з Науково-освітнім центром з інтелектуальної власності та НДІ інтелектуальної власності НАПрН України за підтримки Державної організації «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» (УКРНОІВІ). На конференцію було надано 65 доповідей від 128 науковців з 12 університетів та наукових установ України. 

З вітальним словом виступила директор УКРНОІВІ, академік НАПрН України, д.ю.н., проф. Олена Орлюк. Вона зазначила про Глобальний інноваційний індекс 2024, який показує інноваційне зростання в Україні, не зважаючи на низькі інвестиційні ресурси, також ознайомила учасників з важливими проблемами в сфері інтелектуальної власності та інновацій, які пов’язані з євроінтеграційним процесом, в тому числі в умовах воєнного стану та розповіла про шляхи їх вирішення.  

Учасників конференції також привітали: заступник директора з наукової роботи Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, д.ю.н., проф. Наталія Мельничук; заступник директора НДІ інтелектуальної власності НАПрН України Григорій Дорожко; проф. кафедри маркетингу, голова ради молодих вчених навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Марія Маслак; начальник відділу науково-інноваційного супроводу освітнього процесу  КПІ ім. Ігоря Сікорського Оксана Юрчишин та доц. кафедри інтелектуальної власності, інформаційного та корпоративного права Львівського національного університету імені Івана Франка Леонід Тарасенко, які зазначили про необхідність подальшої гармонізації національного законодавства з європейськими стандартами з метою інтеграції української економіки у внутрішній ринок ЄС.

Широку дискусію викликала доповідь завідувача кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, д.ю.н., проф. Анатолія Кодинця, присвячена проблемам та викликам, що постають у сфері розвитку освіти у сфері інтелектуальної власності. В ході конференції виникли також інші дискусії та обговорення, в яких брали участь як молоді вчені, так і відомі фахівці у сфері інтелектуальної власності. Учасники заходу піднімали питання щодо напрямів гармонізації законодавства України з питань інтелектуальної власності з нормами міжнародного та європейського права, пошуку рішень актуальних проблем сучасної правової науки віртуальних активів, критеріїв пошуку в базах даних України торговельних марок, належності прав інтелектуальної власності на комп’ютерні програми, створені військовослужбовцями, обміну науковими результатами і дослідницьким досвідом та встановлення контактів між молодими вченими в нашій країні.

Учасники заходу підкреслили, що для зміцнення правової бази у сфері інтелектуальної власності та стимулювання розвитку інноваційної екосистеми в Україні важливими є посилення охорони та захисту прав інтелектуальної власності в умовах цифровізації та трансформації ринків.

В межах заходу відбулася плідна співпраця представників науки і практики, а також конференція стала важливою для розвитку наукових здобутків молодих вчених. Учасники підтримали пропозицію про проведення заходу на міжнародному рівні з залученням іноземних молодих вчених та студентів європейських університетів у наступному році.

Учасники конференції на пленарному засіданні

Доповідь д.ю.н., проф., завідувача кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Анатолія Кодинця

Учасники конференції на пленарному засіданні