ІV МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ

«ІНТЕРНЕТ-МІСТ КИЇВ-ДНІПРО». УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ. ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ПРОЄКТНОГО ТА НЕЙРОМЕНЕДЖМЕНТУ, ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ УПРАВЛІННЯ, ТЕХНОЛОГІЙ СТВОРЕННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ОБ'ЄКТІВ ПРАВА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

(24-25 БЕРЕЗНЯ 2022 РОКУ)

З 24 по 25 березня 2022 року відбулась ІV Міжнародна науково-практична конференція «Інтернет-міст КИЇВ-ДНІПРО». Управління проєктами. Перспективи розвитку проєктного та нейроменеджменту, інформаційних технологій управління, технологій створення та використання об'єктів права інтелектуальної власності, співорганізаторами якої виступили кафедра інтелектуальної власності та інформаційного права НН Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Науково-освітній центр з інтелектуальної власності та НДІ інтелектуальної власності НАПрН України. У конференції взяли участь понад 150 учасників із різних провідних освітніх та наукових установ України. Дводенний захід було проведено за допомогою платформи Zoom у форматі онлайн-конференції.

Під час відкриття конференції з вітальним словом виступили к.ю.н., директор НДІ інтелектуальної власності НАПрН України Дорошенко О.Ф.; д.ю.н., проф., академік НАПрН України, в.о. директора НН Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Орлюк О.П.; д.пед.н., проф., член-кореспондент Академії педагогічних наук, ректорка Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка Гриньова М.В.; д.т.н., проф., проректор з наукової роботи Українського державного університету науки і технологій Пройдак Ю.С.; д.е.н., проф., завідуючий кафедри економіки бізнесу Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Перерва П.Г. та інші. Всі виступаючі з вітальними словами наголосили на тому, що ефективна правова охорона інтелектуальної власності є складовим елементом системи національної безпеки та основою обороноздатності нашої держави особливо в часи героїчної боротьби України, а порушення прав інтелектуальної власності несе загрози національним інтересам у сфері обороноздатності. Також учасниками з вітальним словом було підкреслено, що потрібно створювати всі необхідні умови для забезпечення правової охорони інтересів держави в процесі використання результатів НДДКР військового призначення, а також підвищення конкурентоспроможності результатів НДДКР військового призначення та сприяння використанню об’єктів права інтелектуальної власності у національних інтересах України.

Учасники наукового заходу взяли участь в обговоренні актуальних питань щодо інтелектуальної власності як складової системи забезпечення національної безпеки та дослідження впливу інтелектуальної власності щодо загрози національній безпеці та обороноздатності України. На пленарних засіданнях було розглянуто проблеми щодо розвитку теорії інтелектуальної безпеки як різновиду національної безпеки та її цілісних складових; інтелектуальної власності у сфері медицини та фармації як складової системи забезпечення національної безпеки; рівня загроз та небезпеки щодо інтелектуальної безпеки України; інтелектуальної власності, інновацій та конкурентоздатності економіки України; інтелектуальної власності як головного важілю прогресу та безпеки держави; стратегічних векторів інтелектуального розвитку як індикатору національної безпеки держави; використання інструментів аналітики інтелектуальної власності для виявлення технологічних трендів у військовій сфері; сучасної ролі вітчизняної науки у створенні конкурентоспроможного озброєння та військової техніки; упровадження новітніх технологій як необхідної складової відновлення екологічної безпеки України та інші актуальні питання.

Обрана тема науково-практичної конференції стала плідним підґрунтям для обміну думками та дискусії із зазначеної проблематики. По завершенню заходу, всі учасники дійшли висновку щодо необхідності визначення системи правової охорони інтелектуальної власності складовою сфери забезпечення національної безпеки та оборони України, а також розробки пропозицій із удосконалення нормативно-правової бази у сферах інтелектуальної власності та державної політики національної безпеки.

Підводячи підсумки наукового заходу, його організатори висловили велику подяку всім учасникам, які змогли приєднатись до конференції та взяли участь у плідній експертній дискусії, в часи боротьби України за свободу та світле, розквітаюче майбутнє та запросили всіх присутніх до подальшої співпраці з метою відновлення та стійкого зростання економіки України.

За результатами проведеної конференції та наданих доповідей учасників буде випущено два електронні збірники матеріалів.

Разом до Перемоги!